Jó ha tudod!

HEV fény azaz a "kékfény"

A legősibb fényforrás természetesen a nap volt, utána jött a tűznek a fénye, gyertyafény, olaj lámpák és majd a villanykörte. És ahogy visszaérünk a jelenbe, észrevesszük hogy a fénynek rengeteg forrása alakult ki. Mobiltelefonok, TV és más elektromos készülékek amik az úgynevezett kékfényt bocsátják ki, azaz a fénynek a színét egy látható spektrumban!

Káros hatásai a "kékfénynek" 
• Száraz szemek
• Fejfájás & migrén
• Alvás problémák
• Rosszabb teljesítmény az iskolában és munkahelyen

Kékfény forrás

Okostelefon

Emberek, idejük nagy részében, okos telefonukat nézik. A közösségi média térhódítása folyamatosan zajlik. TikTok, Instagram és Facebook, azon törekszenek hogy többet használjuk a platformukat.
Mobil felhasználók, 27 %-át az ébren töltött napjuknak a mobil telefon előtt töltik. Ez 7%-al több mint előző évben, és a fiatalok ennél jóval több időt töltenek okos telefonuk előtt.

Kékfény forrás

Számítógép

Iskolákban és munkahelyen, szinte mindenhol elengedhetetlen a számítástechnika használata.

Kékfény forrás

Laptop

Egy mobilis megoldás az asztali gépre, ami több lehetőséget nyújt a munkavégzésre, akár kávézóban vagy könyvtárban is lehet már dolgozni! Ez a fajta munkaipari revolúció nagy hatással van a szemünkre is. Így hogy több időt tudunk a laptop előtt tölteni, így több kékfény sugárzás is ér minket.

Kékfény forrás

TV

A színes doboz az idő folyamán főként hírközlésre szolgált, de mostanra ez sokkal többé vált! Megszeretnénk nézni egy filmet szeretteinkkel a nap végén, egy popcorn és egy kis narancslé mellet, de szemünk kiszárad és fejünk elkezd fájni. A kékfény nem engedi napunk kellemes lezárását.

Kékfény forrás

Hirdetések

Amikor az utcán sétálsz, rengeteg marketing jellegű hirdetéssel találkozol, és amikor a nap lemegy, ezek a hirdetések elkezdenek fényleni, azaz kékfényt kibocsátani. Már egy kellemes esti séta se telhet el anélkül hogy szemünket ne érje a kékfény.