Jó ha tudod!

HEV fény azaz a "kék fény"

A legősibb fényforrás természetesen a nap volt, utána jött a tűznek a fénye, gyertyafény, olaj lámpák és majd a villanykörte. És ahogy visszaérünk a jelenbe, észrevesszük hogy a fénynek rengeteg forrása alakult ki. Mobiltelefonok, TV és más elektromos készülékek amik az úgynevezett kék fényt bocsátják ki, azaz a fénynek a színét egy látható spektrumban!

Káros hatásai a "kék fénynek"

  • Száraz szemek
  • Fejfájás & migrén
  • Alvás problémák
  • Rosszabb teljesítmény az iskolában és munkahelyen

Káros sugárzás / Kékfény forrás: Okostelefon

Emberek, idejük nagy részében, okostelefonukat nézik. A közösségi média térhódítása folyamatosan zajlik. TikTok, Instagram és Facebook, azon törekszenek hogy többet használjuk a platformukat.
Mobil feflhasználók, 27 %-át az ébren töltött napjuknak a mobil telefonuk előtt töltik. Ez 7%-al több mint előző évben, és a fiatalok ennél jóval több időt töltenek okostelefonuk előtt.

Káros sugárzás / Kékfény forrás: Computer

Iskolákban és munkahelyeken, szinte mindenhol elengedhetetlen a számítástechnika használata. Ezeknél a táblagépeknél vizuális ábrázzolás elengedhetetlen, és így a "kékfény" kibocsátás is a hozzá tartozik.

Káros sugárzás / Kékfény forrás: Laptop

Egy mobilis megoldás az asztali gépre, ami több lehetőséget nyújt a munkavégzésre, akár kávézóban vagy könyvtárban is lehet már dolgozni! Ez a fajta munkaipari revolúció nagy hatással van a szemünkre is. Így hogy több időt tudunk a számítógép előtt tölteni, így több kékfényt sugátzás is ér minket.

Káros sugárzás / Kékfény forrás: TV

A színes doboz az idő folyamán főként hírközlésre szolgált, de mostanra ez sokkal többé vált! Megszeretnénk nézni egy filmet szeretteinkkel a nap végén, egy popcorn és egy kis narancslé mellet, de szemünk kiszárad és fejünk elkezd fájni. A kékfény nem engedi a napnak a kellemes lezárását.

Káros sugárzás / Kékfény forrás: Hirdetések

Amikor az utcán sétálsz, rengeteg marketing jellegű hirdetéssel találkozol, és amikor a nap lemegy, ezek a hirdetések elkezdenek fényleni, azaz kékfényt kibocsátani. Már egy kellemes esti séta se telhet el anélkül hogy szemünket ne érjen kékfény sugárzás.